Joep van de Bool uit Neer heeft bewezen dat de zoete bataat ook prima op de Nederlandse zandgronden gedijt. Daarmee heeft de kweker een cheque van 2.000 euro gewonnen en de Publieksprijs ter waarde van 750 euro.

 

In de boerderijwinkel op zijn biologische tuinderij De Waog verkocht Van de Bool al bijna twintig jaar de bataat aan de consument in de regio. Die was meestal afkomstig uit Amerika of Zuid-Europa, omdat de tropische plant daar het beste gedijt. Tenminste, dat was altijd het verhaal. De Limburgse teler – die wel open staat voor innovatieve dingen – las dat in Canada ook een proef werd gedaan en besloot het in 2013 zelf ook eens te proberen op een stuk van een perceel wat nog leeg lag. Dat kan pas in mei, wanneer de grondtemperatuur minimaal op 10 °C ligt. ,,Verrassend genoeg bleek de opbrengst van het Portugese plantgoed prima te zijn, ondanks de natte en koude zomer.’’

 

Geen aardappelziektes

Daarom is hij in 2015 met een halve hectare gaan werken en ook dat pakte goed uit – dit keer met een warme zomer. In 2016 durfde Van de Bool het aan om maar liefst bjna drie hectare scheuten te planten. En wederom met een prima opbrengst van zo’n 38 ton, vergelijkbaar met de resultaten van de Middellandse Zee-teeltgebieden. ,,Daarom wil de kwekerij in 2017 doorgroeien naar bijna vijf hectare. Het voordeel in Nederland is wel dat de bataat geen familie van de aardappel is. Je hebt dus geen last van typische aardappelziektes.’’

 

Veelzijdige en gezonde groente

Markttechnisch kan De Waog prima concurreren met de telers in de Verenigde Staten. De telers rond de Middellandse Zee produceren qua arbeidinzet goedkoper, maar zij kunnen maar een beperkte periode leveren gezien zij geen bewaringen kennen ,,Toch is de bataat prima te bewaren in onze bewaring, zonder kiemremmers. Zo kan ik vrij lang voorzien in de vraag van mijn afnemers voor de natuurwinkels en biologische supermarkten; zij zijn bereid te betalen voor een regionaal geteeld product.’’ En de vraag neemt toe, omdat de vrucht veel gezonde stoffen bevat. De smaak ligt tussen de wortel en pompoen. Daarnaast is de bataat veelzijdig in het gebruik, zowel in het voor-, hoofd- of nagerecht. Ook wordt er frites van gemaakt. In de USA bijvoorbeeld is het al een erg gangbaar product, wereldwijd is het de zevende meest gegeten groente.

 

Teelt vraagt aandacht

De teelt in Nederland blijkt dus mogelijk, maar de plant blijft kwetsbaar om te oogsten, weet van de Bool. Daarom heeft hij in samenwerking met z’n loonwerker een bollenrooier omgebouwd, waarmee hij de gewassen vrij goed zonder beschadiging kan rooien. ,,Gezien de kleine schaal en de intensieve zorg past deze teelt goed bij mijn tuinbouwbedrijf. En daarnaast creeer ik hiermee een betere arbeidsfilm om ons bedrijf waardoor ik de pieken in in de zomer wat kan afvlakken en hiermee in de winter wat meer werk krijg waardoor we goed personeel ook meer zekerheid kunnen bieden.’’