Minder personele inzet en meer rust in de bedrijfsvoering. Dat heeft de investering in de ontwikkeling van de bufferwagen voor het potplantentransport op het bedrijf van Kwekerij Stals in het Limburgse Ell opgeleverd. Daarmee is hij beloond met de derde prijs van het Innovatiefonds voor telers, ter waarde van € 1.000,-. Ook won hij de Publieksprijs met een bedrag van € 750,-.

 

Kwekerij Stals levert pot- en perkplanten aan particulieren en groothandel, tuincentra en winkeliers. Een deel van de teeltgrond van het bedrijf is enkel te bereiken door een openbare weg over te steken. Transport per transportband tussen grond en verwerking is daar dus niet mogelijk. Eigenaar Maurice Stals heeft het familiebedrijf in 2007 overgenomen en probeert sindsdien de bedrijfsvoering te verbeteren. “Om de potplanten te verkassen zocht ik een efficiëntere manier. Voorheen kostte dat veel handwerk en heen en weer rijden van de heftruck.”

Volautomatische transportwagen

Stals oriënteerde zich op de markt om naar oplossingen te kijken. “Ik ben naar beurzen geweest en heb bij mijn installateurs gekeken. Van de verschillende nuttige ideeën rond technieken en processen heb ik een filmpje gemaakt en daarmee ben ik naar een paar bevriende techneuten gegaan. Zij hebben een 3D-illustratie gemaakt. Na een periode van ontwikkelen is vervolgens de machine gebouwd.” Resultaat is een volautomatische transportwagen van zes meter lang en drie meter hoog, bestaande uit drie lagen. Daarvoor bevindt zich een zeven meter lange transportband, waar nog steeds handmatig alle potten opgezet moeten worden. Vervolgens tilt een lift ze naar de verschillende lagen in de bufferwagen. In totaal kan de wagen duizend potten bergen. Met de volle wagen wordt vervolgens naar de plek van bestemming gereden.

Tweede wagen met extra functies

Maurice Stals becijfert dat hij jaarlijks 1,5 fte aan personeel minder nodig heeft. De heftruckkosten streept hij weg tegen de aggregaatkosten. Hij wil nog een wagen laten bouwen, mede dankzij de financiële beloning. “Ik ben nog niet klaar met mijn innovatie. Mijn idee is om daar nog meer capaciteit in op te nemen. Ook zou de lijn completer kunnen, bijvoorbeeld inclusief wassen en bestickeren.” Stals vermoedt dat andere telers ook profijt kunnen hebben van dit systeem. Hij heeft nog niet nagedacht over een seriematige productie. “Ik heb er in ieder geval geen patent op. Maar het valt nog niet mee om zo’n machine te maken. Het was een hele uitdaging om de sensoren goed in te stellen en de software goed voor elkaar te krijgen.”

Potplantentransport 1 kl

Potplantentransport 3 kl