Gezond en goed uitgangsmateriaal is voor Dick Schoon Lelies uit Callantsoog (NH) belangrijk. Een hardnekkig virus was voor het bedrijf aanleiding om de teelt anders aan te pakken. Voortaan groeien de leliebollen virusvrij op in kratten, boven de grond. Voor het Innovatiefonds voor Telers aanleiding om een tweede prijs toe te kennen, ter waarde van € 2.000,-.

Zo’n zes jaar geleden teisterde het virus het uitgangsmateriaal in de weefselkweek van Dick Schoon Lelies. “Veel uitval in je uitgangsmateriaal is een kostbare zaak, want je moet extra investeren in nieuw materiaal”, vertelt eigenaar Geert Schoon van de moderne bloembollenkwekerij, gespecialiseerd in lelies. Ze kweekt eigen bollen en handelssoorten als uitgangsmateriaal voor nationale en internationale bloemproductie.

Stockpartij op kratten
Als mogelijke oplossing begon Geert Schoon met een stockpartij in kratten met schone potgrond. “Voordeel hiervan was dat het gegarandeerd virusvrij was. De kratten heb ik gedesinfecteerd en afgedekt met een folie, zodat de wortels geen contact met de ondergrond inclusief virussen, schimmels, aaltjes of insecten konden krijgen. Dat ging vrij goed, want ons materiaal raakte niet aangetast.” Op basis daarvan ging Schoon grootschalig aan de slag. Inmiddels heeft hij structureel een hectare grond vol liggen met kratten. Naast deze investering heeft Schoon nog een stoomapparaat gekocht om de kratten gegarandeerd virusvrij te hebben. Ook verwerkt hij de uitgangsmaterialen in een aparte ruimte op zijn bedrijf.

Virusvrij en kostenbesparend
Zijn nieuwe aanpak is succesvol, is de ervaring van Schoon. “We hebben geen virussen meer gehad. Van de opbrengst van het uitgangsmateriaal gaat 80% naar het reguliere productiebedrijf, de andere 20% houden we telkens vast om verder mee te telen. Dat zorgt dat de schone stock structureel goed blijft en we hoeven geen onkruidbestrijding meer te gebruiken. Vooral in het buitenland is die schone teelt een belangrijke eis.” De nieuwe aanpak vergt weliswaar meer mankracht door de handmatige verwerking, maar dat weegt volgens het bedrijf op tegen het verlies van het aangetaste uitgangsmateriaal. Wel vraagt het proces nu meer beregening, omdat de kratten geen contact met de bodem hebben en de grond daardoor sneller verdroogt.

Verder investeren in verwerking
Zijn innovatieve idee is al opgemerkt door enkele andere bloementelers in zijn omgeving. Schoon weet dat het bij zijn lelies goed werkt. “Het vraagt wel een investering in kratten en een stoomketel, maar dat is rendabel wanneer je schoon uitgangsmateriaal belangrijk vindt.” De teler is voornemens om zijn concept nog efficiënter te maken door een productielijn te ontwikkelen die het uitgangsmateriaal kan verwerken.

Virusvrije lelieteelt 2

Virusvrije lelieteelt 1