Van Wijk 1

Hardfruitteler Wim van Wijk uit het Utrechtse ’t Goy heeft van het Innovatiefonds voor telers 5.000 euro ontvangen. Zijn toepassing van spuiwater voor zijn boomgaarden noemde de jury ‘een schoolvoorbeeld van innovatie’. Afvalwater krijgt de status van integrale en duurzame toepassing als onkruidbestrijder en meststof.

Sinds vijf jaar gebruikt appel- en perenteler Wim van Wijk spuiwater in zijn boomgaard. Primair wilde hij het toepassen als onkruidbestrijder en bladverteerder. Inmiddels ziet hij op basis van experimenten ook de voordelen van het product in combinatie met fertigatie en als bemester en bladverwijderaar.

Sterk bijtende werking

Van Wijk is met vijf andere fruittelers en een varkenshouder deelnemer in het praktijknetwerk Toepassing Spuiwater. De varkenshouder bracht Van Wijk op het idee van de spuiwatertoepassing. Dit restwater ontstaat in luchtwassystemen als afvalproduct. De teler gebruikt een oude spuit voor het uitrijden van het spuiwater. Overigens reinigt hij de tank en spuitstukken na elke beurt grondig, omdat het bijtende middel het metaal anders aantast.

Geringe dosering geeft al voordeel

De bijtende ammoniakkracht is ook het succes van de toepassing bij onkruidbestrijding en bladvertering. Het snel verteerde blad vermindert tevens de schurftdruk in de boomgaard. Vanwege de aanscherping van toegestane beschermingsmiddelen zocht Van Wijk naar een alternatief. Spuiwater is een legaal middel binnen de Mestwet en bespaart een duurder gewasbeschermingsmiddel. Wel waakt de teler voor een afgewogen mix met water: ,,Bij het experimenteren bleek dat je bij een te hoge dosering de knoppen van de bomen kunt verbranden. Daarom doseren we voorzichtig, maar dan nog ervaren we de voordelen.’’

Waardevolle voedingsstoffen

Naast de krachtige afbrekende eigenschap herbergt het bijna reukloze spuiwater relatief veel stikstof. Dankzij die meststof hoeft Van Wijk veel minder mest uit te rijden. Dat scheelt meststof en geld. Ook is gebleken dat andere aanwezige stoffen, zoals zwavel en ijzer, het gebruik van spuiwater extra waarde geven. In het praktijknetwerk heeft hij inmiddels zeven experimenten voor verschillende doeleinden uitgevoerd. Kansen voor doorontwikkeling ziet Van Wijk wel: ,,We willen ook kijken naar de werking op bloedluisbestrijding, bladvoeding en de fertigatie op zoveel mogelijk verschillende appel- en perenrassen.’’

Van Wijk 2