Van Schagen Eco Douche 1

Bloembollenteler Cornel van Schagen uit Bergen heeft een stimuleringsbijdrage van 10.000 euro ontvangen van het Innovatiefonds voor telers. De jury beoordeelde de beloonde Eco-Combi Douche als een mooi voorbeeld van co-creatie tussen teler en machinebouwer.

Bloembollenkwekerij Nic. van Schagen & Zn. B.V. teelt 45 hectare bloembollen met voorjaars- als zomerbloeiers. Al in 2009 besprak directeur Cornel van Schagen met machinebouwer Agrin-Serv. uit Nagele zijn idee van een combi-installatie. Binnen de bloembollenteelt is het gewoon om voor koken, ontsmetten en drijfzinken verschillende machines te hebben en met de heftruck de kisten telkens te verplaatsen. Een te ontwerpen combi-installatie moest vooral werkgemak bieden en het energie-, water- en ontsmettingsmiddelgebruik flink reduceren.

Combinatie van vijf functies

Na enkele jaren van ontwikkeling en afstemming is het prototype van de Eco-Combi Douche geplaatst op het bedrijf van Van Schagen. Het unieke aan de bijna twintig meter lange Eco-Combi Douche is dat ze vijf functies combineert: koken/warmtebehandeling, ontsmetten/broezen, drijfzinken, tulpenbollen volledig natmaken en de reiniging van het fust tegen schadelijke organismes. De volautomatische Eco-Combi Douche bestaat naast de rollenbaan voor transport over een kookbad en mobiele programmeerbare trolley. Die trolley rolt de door een heftruck op de band geplaatste kisten telkens per tweetal naar het kookbad en de uitlekplaats. Vervolgens zorgt de trolley voor het voltooien van de andere functies.

Programmeerbaar en ziektepreventie

Cornel van Schagen is tevreden met de testresultaten van de Eco-Combi Douche: ,,Ik heb door de verdubbeling van het kistenaantal meer capaciteit. Tegelijk bespaar ik zo’n 40% op water- en energieverbruik.’’ Zowel de isolerende werking van de ketels als de slimme warmtewisselaar tussen ketel en bedrijfspand is daar de oorzaak van. Daarnaast vindt Van Schagen de machine gebruiksvriendelijk. ,,Dankzij de programmeerbaarheid kan ik plannen wanneer de machine start en na bijvoorbeeld twee uur klaar is. Dan kan ik de kisten weer van de rollenbaan halen. Een ander voordeel is de verminderde ziektedruk van zuursporen, doordat tulpen korter nat staan voor het pellen en de verkorte na-droogtijd.’’

De Eco-Combi Douche kan op maat worden gemaakt voor telkens twee kistenmaten. Bouwer Theo van der Veeken van Agrin-Serv. denkt echter dat de machine ook voor bijvoorbeeld uientelers een ideale investering is ten behoeven van reiniging en ontsmetting van het fust. Vanaf mei verwacht de producent nieuwe versies van de Eco-Combi-Douche te kunnen bouwen.