Bloeming2kl

Grondbewerking en gewasbescherming past de Drentse akkerbouwer Roelof Bloeming niet meer volvelds toe, maar in stroken van 15 cm. Bloeming liet een machine bouwen die in één werkgang de stroken bewerkt, inzaait en spuit. Het Innovatiefonds voor telers kende € 2.000 toe voor zijn innovatieve en duurzame idee.

Herbicidegebruik 70% omlaag

Bloeming teelt op zijn 70 ha grote bedrijf in Odoornerveen ruim 10 ha cichorei vlakvelds in stroken. Daarmee heeft hij de primeur in Nederland. Door alleen op de stroken herbicide te spuiten gebruikt hij zo’n 70% minder gewasbeschermingsmiddel. „Duurzaamheid staat bovenaan mijn verlanglijstje en dit is een effectieve stap.”

Aangepaste machine

De akkerbouwer ontwikkelde met machinebouwer Evers een machine die in één werkgang 15 cm brede stroken woelt, cultiveert en inzaait. In de fronthef bevestigt Bloeming een aangepaste spuitmachine met cultivator om alleen op de stroken herbicide toe te dienen en in te werken. De drie meter brede machine zaait 6 stroken tegelijk in, met een rijafstand van 50 cm. De trekker wordt met het RTK-systeem bestuurd.

Betere bodem, betere opbrengst

Naast het reduceren van middelen denkt Bloeming meer inuline per ha te oogsten. De onbewerkte grond tussen de rijen houdt een goede capillaire werking. „Dit zorgt voor een goede start van het plantje. Droogte heeft hierdoor minder impact.” Zaaien in bandensporen is verleden tijd met deze machine. De akkerbouwer spaart 2 tot 3 werkgangen uit. Daarmee bespaart hij niet alleen arbeid en brandstof, maar vermindert ook de bodemdruk. Tussen de rijen kan een stuifdek ingezaaid worden of kan een groenbemester blijven staan.

Ontwikkelingen in ‘t vizier

In de toekomst wil Bloeming ook vloeibare meststoffen toepassen in stroken. Op lichte grond kan de machine goed gebruikt worden volgens de akkerbouwer, op zware grond groeit cichorei op ruggen en is het systeem niet geschikt. Hij gebruikt de machine ook voor zijn bieten. Voor maïs kan deze na doorontwikkeling ook toegepast worden.