innovatie4

Teler Pieter Verschure van plantenkweker Croyse Loop uit Aarle-Rixtel is voor zijn uitvinding van een biologische afbreekbare plasticlegger beloond met een aanmoedigingsprijs van 2.500 euro. Deze prijs is toegekend door het Innovatiefonds voor telers dat vernieuwende ideeën binnen de akker- en tuinbouw stimuleert.

Het bedrijf Croyse Loop van Pieter Verschure kweekt naast een breed scala aan perkplanten onder glas, circa veertig hectare bolchrysanten in de vollegrond. Vanwege zijn betrokkenheid bij het Noord-Brabantse project Schoon Water wilde Verschure ook milieuvriendelijker telen.

Zes meter lange machine

Verschure liet zich inspireren door de aardbeienteelt. Daar wordt al langer gebruik gemaakt van afbreekbaar plastic op basis van zetmeel. Bij producent Oerlemans bestelde de teler rollen plastic. Met technici van Abemec ontwikkelde hij een getrokken combinatie van zes meter lang die bestaat uit de volgende onderdelen: een rotorkopeg, slangenhaspel voor bewatering, egalisatiebord, gatenboor en plasticlegger. De gaten zijn herkenbaar aan de lichtere kleur in het plastic. Daarin kan de teler – geschoeid met zachte zolen - handmatig de planten poten.

35% gift- en waterbesparing

De plasticrol van 2,14 meter breed heeft verschillende voordelen voor het gewas. Door de isolerende werking ervan is de grond tot wel vijf graden warmer, wat leidt tot besparingen op uiteenlopende gebieden. Zo daalde het water- en kunstmestgebruik met 35%. De onkruiddruk is veel lager door het plastic en de bodem ontwikkelt zich veel beter qua mineralenwerking. ,,De bij warmte en vocht gedijende planten groeien sneller en zijn mooier’’, aldus Verschure.

Impuls voor elke rijenteelt

De meerwaarde van het plastic is ook de vertering door bodembacteriën. Na tien weken begint het materiaal te ontbinden. Na de handmatige oogst kan Verschure de plastic resten licht in de grond ploegen, zodat het goed afgebroken wordt. Zowel Verschure als het Innovatiefonds zijn ervan overtuigd dat deze vinding ook voor vele andere gewassen meerwaarde kan hebben. Zowel biologische als reguliere teelt van bloemen of groentes in rijenteelt geeft het een impuls. ,,Bij mij heeft het geleid tot circa 15 % lagere productiekosten en een betere afzetpositie.’’

innovatie3 innovatie2