Aaldrik Venhuizen is Technische manager R&D bij Agrifirm Plant. Agrifirm Plant is een kennis gedreven organisatie met als doel: het beste rendement halen uit de producten en diensten die Agrifirm telers levert.

Agrifirm gelooft in toekomstbestendige, grensverleggende voedselproductie op schaal én op maat, in harmonie met de leefomgeving. Zij noemen dit Dutch Farming. Daarbij ziet Agrifirm drie belangrijke thema’s:

  1. slim voeden
  2. gezonde bodem, planten en dieren
  3. kracht in de keten

Agrifirm maakt agrarische kennis beschikbaar voor haar klanten en levert innovatieve concepten en advies. Daarmee maken ze het succes van veehouders en telers mede mogelijk.

Joris Roskam is manager Sustainable Agriculture bij Bayer. Hij richt zich met zijn team onder andere op product stewardship, digital farming en Forward Farming,

“De innovatiekracht van de landbouw is enorm. De komende jaren zijn er prachtige innovaties te verwachten op het vlak van precisie landbouw, moderne veredelingstechnieken en de ontwikkeling van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen zoals biologicals. Deze ontwikkelingen gaan de sector helpen om de volgende stap in de geïntegreerde teelt te zetten, waarbij we steeds meer opschuiven naar preventie; voorkomen dat het gewas ziek wordt. Bayer zet flink in op deze innovaties, werkt aan oplossingen, en ondersteunt daarom ook graag de ontwikkeling van praktijk-innovaties ter verbetering van de teelt, onder andere via deelname aan het innovatiefonds”, aldus Joris. 

Doeko van ’t Westeinde is binnen het dagelijks bestuur van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) verantwoordelijk voor de portefeuille akkerbouw. NAJK is de belangenbehartigingsorganisatie voor jonge boeren en tuinders in Nederland. NAJK behartigt de belangen van agrarische jongeren in Den Haag en Brussel, maar biedt ook actief handvatten tot ontwikkeling en beter ondernemerschap. Hiermee draagt NAJK bij aan zelfbewuste en kundige jonge ondernemers die met beide benen in de maatschappij staan: de ondernemers van de toekomst.

Naast zijn bestuursfunctie bij NAJK heeft Doeko van ’t Westeinde een akkerbouwbedrijf in het Groningse Nieuweschans. Daar teelt Doeko samen met zijn ouders graan, suikerbieten, koolzaad en luzerne. 

Koos in’t Hout is eigenaar van KWOOT communicatie en reclame. Hoewel het bedje gespreid lag, koos hij in 1987 toch niet voor een overname van het ouderlijk akkerbouwbedrijf in Flevoland. De vrijheid van de freelance journalistiek bleek beter bij hem te passen. Een paar jaar werkte hij als eenling, daarna vormde zich een groep tekstschrijvers om hem heen.

Het bureau ontwikkelde zich door en in 2000 werd de keuze gemaakt voor communicatie & reclame. Invulling geven aan de bijna onuitputtelijke mogelijkheden van online media, social media en cross media dialoog marketing zijn de grote uitdagingen waar het bureau KWOOT nu voor staat. Specialismen: agribusiness, zorg en welzijn, media, crossmedia communicatie, social media, strategie, concept en uitvoering.

Hans Quint is algemeen directeur bij Abemec. Abemec is een dealerbedrijf met 18 vestigingen die de professionele agrarische ondernemer maximaal ontzorgt door als spin in het web de klant- en producentwens direct aan elkaar te koppelen. Abemec is gespecialiseerd in het verkopen, onderhouden en repareren van duurzame agrarische landbouwmachines.

"Innovatie is noodzakelijk in de agrarische sector. Mede door het gebruik van landbouwmachines innovatief te automatiseren zijn we in staat om de 'cost of ownership' zo optimaal mogelijk af te stemmen op de gewenste productie in de sector. Het innovatiefonds stimuleert de jongere professionele agrarische ondernemer om zijn vernieuwende toepassingen verder uit te werken en beschikbaar te stellen voor de collega ondernemers. Samen maken we de sector duurzaam en rendabeler."

Marcel Man is Manager Relatiemanagement Tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. ABAB Accountants en Adviseurs is een fullservice accountants- en adviesorganisatie met meer dan 90 jaar ervaring en 700 betrokken medewerkers, verspreid over 14 vestigingen.

"De tuinbouwsector levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Het is een dynamische sector die grote diversiteit kent. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol. We zien steeds verdergaande (product)innovaties, samenwerking in de keten en nieuwe afzetkanalen. Als ondernemer in de tuinbouwsector moet u de dagelijkse aandacht voor uw product en personeel combineren met vooruitkijken om succesvol te blijven", geeft Marcel Man aan. "ABAB Accountants en Adviseurs ondersteunt u hierbij op een efficiënte en eenvoudige manier. Hierdoor kunt u zich richten op ondernemen. Neemt u dan contact met mij op telefoonnummer 073- 646 53 10."

Henk van der Woude is als manager Operations bij coöperatie Agrico in Emmeloord verantwoordelijk voor teelt en logistiek.

“Als bedrijf kun je niet zonder innovatie. Stilstand is achteruitgang. Dit geld zeker voor de agrarische sector. Inspelen op ontwikkelingen en van elkaar leren om samen de kwaliteit van werken en product te verhogen en daarbij de kosten beheersbaar te houden. Het innovatiefond is hierbij een goede stimulans”, aldus Henk. 

Meerten Smit is Divisie Manager Agro bij BASF Nederland BV. De innovaties die BSAF naar de markt brengen komen voort uit het streven van BASF om jaarlijks 10% van de sales te investeren in research en development (R&D). Daarbij gaan ze uit van een geïntegreerde benadering: zowel chemisch als biologische oplossingen hebben dezelfde kansen.

BASF NL is partner van het Innovatiefonds omdat ze denken dat de Nederlandse primaire sector moet overleven op basis van innovatie. Concurrentie op basis van arbeids- en energiekosten en de hoge grondprijs is, volgens BASF, op termijn niet de oplossing.

Jan Bouwman is manager Sustainable Agriculture & Stewardship bij Syngenta, één van de partners van het Innovatiefonds voor telers.

“Binnen Syngenta houd ik me bezig met duurzame landbouw en rentmeesterschap. Syngenta is een vooruitstrevend bedrijf. We zijn continu op zoek naar innovatieve oplossingen om onze middelen zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten. Ons streven is ‘meer, met minder’. Hiervoor werken wij veel samen met Nederlandse boeren in verschillende projecten. Het Innovatiefonds biedt telers een prachtige kans om hun creativiteit en praktische oplossingen te laten zien. Daar leveren wij als Syngenta graag een bijdrage aan!”

Norbert Huveneers is verkoopleider bij kunstmestfabrikant OCI-Agro. Hij is al meer dan 25 jaar actief in de zaaizaad-, gewasbeschermingsmiddelen- en meststoffen markt in Nederland en daarbuiten.

Daarnaast is Norbert akkerbouwer en bestuurslid van de vakgroep akkerbouw van de LLTB. Hij beheert onder andere de portefeuille techniek.

“Eenvoudige oplossingen of verbeteringen liggen vaak ten grondslag aan duurzame innovaties. Met het Innovatiefonds stimuleren we mensen om hun ideeën te delen zodat ook anderen gestimuleerd worden”, aldus Norbert.